מתי לפנות לטיפול?

מצבי משבר

משברים הם חלק בלתי נפרד מחיינו. הם יכולים לנבוע מסיבות רבות כמו אובדן של אדם קרוב, מחלה, פרידה מבן/בת זוג, פיטורים מהעבודה, תחושת בדידות, שינויים שליליים בחיינו ועוד.

אפיזודה משברית יכולה להתבטא במגוון סימפטומים כמו תחושת חרדה, מתח ודכאון, וכן, תחושת אשמה וחוסר ערך. היא יכולה להשפיע גם על ההתנהגות ולפגוע בתפקוד התעסוקתי, המשפחתי  או החברתי. גם שינויים פיסיולוגיים כמו שינויים בדפוסי שינה ואכילה ואף כאבים גופניים יכולים להיות ביטויים לקיומו של משבר.

התמודדות עם משברים בחיים אינה תהליך מובנה או פשוט, והם דורשים מאיתנו לגייס את מלוא המשאבים ואסטרטגיות ההתמודדות שלנו. על אף תחושת הכאב והאיום שמביא איתו המשבר, הוא מהווה גם הזדמנות לשינוי מיטיב. ניהול נכון של משבר אישי עשוי לאפשר שינוי משמעותי בחייו של האדם, כיוון שהוא מקנה הזדמנות לבצע התאמות ולאמץ דרכים יעילות יותר להתמודדות עם החיים.

סיוע מקצועי יאפשר לך למצוא דרכים יעילות ויצירתיות להתמודדות מהירה וקלה יותר להקל על הסבל העצמי ולהתמודד עם האירוע מעורר המשבר.

דימוי עצמי נמוך וחוסר ביטחון

דימוי עצמי חיובי ותחושת ביטחון עצמי הם אבני יסוד בהתנהלות האישית והחברתית שלנו, הם מהווים פתח לעשייה והגשמה עצמית וממלאים תפקיד חשוב במוטיבציה ובהצלחתנו לאורך החיים. דימוי עצמי שלילי וחוסר ביטחון, לעומת זאת, מובילים לפגיעה באיכות החיים, גורמים לתחושת סבל, חוסר אונים, חרדה ודיכאון, ובאים לידי ביטוי בכל תחומי החיים. 

מחקרים הוכיחו כי טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא האפקטיבי ביותר להתמודדות יעילה עם האתגרים הנובעים מחוסר ביטחון ודימוי עצמי נמוך. בבסיס הטיפול עומדת ההנחה כי חוסר ביטחון ודימוי עצמי נמוך נשענים על האופן שבו אנו תופסים את המציאות שלנו ומפרשים אותה. התהליך הטיפולי מאפשר לנו לזהות את הגורמים לחוסר הביטחון, לעבד ולנטרל את דפוסי החשיבה וההתנהגות שמובילים לתחושה זו ולפתח דפוסי חשיבה מועילים ומקדמים.

כמו כן, תחושת חוסר ביטחון, פעמים רבות, מובילה להתנהגות הימנעותית, המגבירה אותה ויוצרת מעגל של קושי רב עוד יותר. באמצעות חשיפה והתנסות בסיטואציות המורכבות (באופן הדרגתי), ניתן לשבור את המעגליות, לשלוט בתחושה ולנהל אותה באופן מיטיב ויעיל. רכישת דפוסי חשיבה והתנהגות מותאמים, מחזקים את תחושת המסוגלות וכן את הדימוי העצמי.

חרדה

חרדה היא תגובה שנוצרת עקב חשיפה לסכנה ממשית או מדומיינת. זהו מנגנון הישרדותי המכין אותנו להתמודדות עם איומים, אולם מוביל לחוויית פחד עוצמתית שאינה מותאמת לסיטואציה הממשית.

מצבי חרדה נחווים בצורות ובעוצמות שונות והם בעלי ביטויים פסיכולוגים כמו מתח, חוסר ביטחון, חוסר ודאות, מחשבות שליליות חוזרות ונשנות על פחד ודאגה, וביטויים פיזיולוגים כמו דופק מואץ, הזעה מוגברת, כאבים בחזה, חולשה ועוד.

זוהי תופעה שכיחה ממנה סובלים ילדים, בני נוער ומבוגרים רבים.

לא קיימת סיבה ספציפית שניתן להצביע עליה כגורם להתפתחותן של חרדות אך נמצא כי ישנם גורמים אופייניים למתמודדים עם חרדה כמו גורמים גנטיים, אישיותיים (למשל צורך גבוה בשליטה, נוירוטיות) , נסיבות חיים (אורח חיים עמוס ולחוץ, קשיים במערכות יחסים וכד') ניסיון העבר (טראומות ומשברים). התמכרות לחומרים פסיכואקטיביים (אלכוהול, סמים) ועוד.

הפרעות חרדה יכולות להיות חד־פעמיות, אך גם יכולות לחזור על עצמן ועלולות להפוך לתופעה מעיקה שגורמת לפגיעה בתפקוד ובאיכות החיים.

באמצעות טיפול מתאים תוכל/י ללמוד שיטות להרגעה ולהגברת השליטה העצמית שיפחיתו את החשש מפני התקף ובכך גם את ההסתברות להתרחשותו.

דפוסי התנהגות לא רצויים

אחת הסיבות הנפוצות ביותר בגללה אנשים פונים אליי לטיפול היא התחושה שלמרות שהם מודעים להתנהגות שלהם, לאמונות ולהרגלים, הם ממשיכים להיות מנוהלים על ידם ולפעול באופן אוטומטי מבלי שיש להם יכולת לשלוט בכך.

כולנו בעלי דפוסי חשיבה והתנהגות שסיגלנו לעצמנו במהלך חיינו, הפועלים באופן אוטומטי ובמידה רבה מנהלים לנו את החיים. הפער שבין המצב המצוי, חוסר השליטה על דפוסי ההתנהגות והמחשבות האוטומטיים, למצב הרצוי, לפעול באופן שקול, מחושב, שליו ורגוע, מעלים אצלנו תחושות מכאיבות ומתסכלות כמו אכזבה, כעס, כישלון ותקיעות ומשפיעים עלינו בכל תחומי החיים: מערכות יחסים, עבודה, זוגיות ועוד.

שינוי התנהגותי הוא תהליך שמטרתו להחליף התנהגויות לא רצויות, בעייתיות ופוגעניות באחרות שהן חיוביות ורצויות יותר עבורנו.  דפוסי ההתנהגות שלנו הינם תוצאה של הפרשנות שאנו מעניקים למציאות שלנו, ולכן, על מנת לשנותם, עלינו לשנות את הפרשנות שאנו מעניקים לסיטואציה. התהליך הטיפולי בקליניקה שואף לפרק את ההתנהגות לגורמים, להבין מה דוחף אותנו להתנהג בדרך כזו או אחרת, לבחון את הכוונה החיובית העומדת מאחורי ההתנהגות (למשל תחושת ביטחון, חופש), את הרווח וההפסד שלנו כאשר אנו פועלים מהדפוס, לבדוק האם קיימות דרכים נוספות למלא את הצורך ולרכוש מיומנויות והתנסויות המבוססים על שיתוף הפעולה בינינו.

אירועים טראומטיים

טראומה הינה תגובה רגשית לאירוע חד פעמי או מתמשך (או סדרה של אירועים) שנתפס כמאיים, פיזית או פסיכולוגית, ואשר היה מלווה בחוויה של חוסר אונים.

ישנה חשיבות מרכזית לאופן בו הוא נתפס על ידי האדם. כלומר, אירוע ייחשב כטראומטי על פי חווייתו הסובייקטיבית של האדם והוא מושפע ממשך האירוע, חומרתו, גיל האדם בעת החשיפה לאירוע, גורמים סביבתיים ומשאבים פנימיים זמינים בעת האירוע.  

אנשים שונים מגיבים בדרכים שונות לאירוע הטראומטי וחווים מגוון רחב של תגובות פיסיות ורגשיות כמו מצבי רוח משתנים, חרדה, תחושת אשמה ובושה, נדנודי שינה או סיוטים, קשיי ריכוז ועוד. זוהי בעצם "תגובה נורמלית למצב לא נורמלי", אשר יש לה השלכות על תפקודו של האדם.

חוויות טראומטיות כרוכות לרוב באיום ממשי על חיי האדם או בטיחותו ולכן טיפול בטראומה, נוגע בעיבוד הזיכרונות והתחושות הקשורים אליה, פריקת האנרגיה העצורה וחיזוק תחושת הביטחון, השליטה והערך העצמי של האדם.

אם נחשפת לאירוע טראומטי ואת/ה חווה מצוקה, אל תישאר/י לבד.

כתובת ודרכי יצירת קשר

טופס מהיר ליצירת קשר

כתובת ודרכי יצירת קשר

טופס מהיר ליצירת קשר

דילוג לתוכן